Etusivu Mökit Marjat Mehuasema Kaksolan tila

Marjat ovat terveellistä lähiruokaa suoraan pellosta Saa herkutella!

 Kuva: Vera Hyttinen


Keltainen vadelma kasvattaa suosiotaan koko ajan makeana ja erikoisena tulokkaana. Kuva: Päivi Eskelinen.


Marttayhdistys on tullut marjaretkelle Kaksolaan

Parhaat marjat saa itse poimien valikoimalla ja suurin osa Kaksolan marjoista myydäänkin suoramyyntinä tilalta. Meillä on myös sesonkiaikaan rajoitetusti valmiiksi kerättyä marjaa.  Marjankeruuretki on kesäinen elämys.

Mansikat
Jonsok -lajike on hyvä pakkaseen ja kestää kuljettamista, se on ensimmäisenä kypsyvä marja tilallamme. Hillot ja viinit tulevat kauniin värisiksi ja marjat ovat tummanpunaisia myös sisältä. Maku on voimakas ja hapahko ja makenee loppusatoa kohden. Polka on alunperin hollantilainen lajike, sen marjat ovat myös sisältä punaisia ja rakenne kiinteä.
Kiiltävät, makeat ja hyvänmakuiset marjat säilyttävät arominsa sateen jälkeenkin.
Bounty on maukas, suurimarjainen, makeahko, keskikokoinen ja kartiomainen. Käyttö tuoreena pakastukseen ym. Marjat kestävät kuljetusta. Meillä on tulossa myös uusia lajikkeita: Ria, Kaunotar, Suvetar. Ria erityisesti kiinnostaa myöhäisen satokauden ansiosta, pidentäähän se mansikkakautta.

Vadelmat Elokuussa kypsyviä vadelmia on helppo poimia korkeista pensaista. Lajikkeita meillä on Muskoka, Ottawa ja Maurin Makia. Keltainen vadelma on uusin tulokas. Pieni ala on myös karhunvatukoita, jotka lisääntyvät hyvin juuriversoista. Nyt asiakkaamme saavat seikkailla vattulabyrintissa, joka istutettiin keväällä 2016.

Goji
Maailman terveellisimmäksi marjaksi kutsuttu Goji on kotoisin Himalajalta. Kesällä 2009 koekasvatimme muutamia taimia ja seurasimme niiden talvenkestämistä. Talvella 2015-2016 avomaalla talvehtineet taimet kuolivat ja vihervajassa talvehtinut pudotti heti kasvuunlähdön jälkeen lehtensä. Täytyy todeta, että gojista ei meille tule marjakasvia.

Aronia
Marja-aronia on monissa tutkimuksissa todettu myös erittäin terveelliseksi marjaksi, joka säännöllisesti käytettynä alentaa verenpainetta. Aroniassa on runsaasti flavanoideja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita.
Aroniamme kypsyvät marjoista viimeisinä.

Saskatoon. Saskatoon on miedon mustikan makuinen mainio marja, josta saa hyviä hyytelöjä ja mehuja - tai ne voi napostella sellaisenaan. Saskatoonit lisäävät aineevaihduntaa ja rasvanpolttoa, marja sisältää runsaasti kuitua.  Hieman eri lajikkeet antavat eri aromisia marjoja. Saskatoonista tulee hyvää mehua.

Saskatoon-marja on osoittautunut erinomaiseksi terveystuotteeksi. Itä-Suomen yliopisto on tutkinut marjan koostumusta. Sen mukaan terveysvaikutuksiltaan marja on verrattavissa mustikkaan, mutta viljeltävänä marjana sen kaupallisia mahdollisuuksia pidetään merkittävinä.

Marjojen jatkojalostus mehuksi hoituu myös Kaksolassa mehuasemalla.Tilamme lähellä on myös paljon luonnonmarjoja ja sieniä syyskesällä ja syksyllä.


Herukat
Herukkalajikkeista viljelyssä Öjebyn ja Punainen hollantilainen. Kokeilemme myös valko- ja viherherukkaa sekä vaaleanpunaista
herukkaa. Pohjan Jätti eli peukalonpäänkokoinen mustaherukka on näyttävä marja kakkuihin ja marjaherkkuihin.

                                                                                             Kuva: Päivi Eskelinen

Karviaiset  Erivärisiä karviaislajikkeita on uudistuotantona kasvamassa, ne antavat satoa elokuussa. Lajikkeita mm. Lepaan punainen ja Hinnonmäen keltainen.

Mustikat Viljelyssä on Alvar, Aino ja     pohjoisamerikkalaisia lajikkeita kuten Northblue, Northcountry, Chippewa, Patriot ja Polaris. Mustikka-ala on kasvussa. 

Tyrnit  Viljelykauden viimeisenä marjana tilalla kypsyy tyrni elo-syyskuussa. Tyrni on terveellinen marja siinä olevien E-vitamiinin, kasvisterolien, karotenoidien ja rasvahappojen ansiosta. Rasvahapot alentavat veren kolesterolia ja kasvissyöjät ilahtuvat B12-vitamiinista, jota on yleensä vain eläinkunnan tuotteissa. Lajikkeet ovat Raisa, Rudolf ja eräät venäläiset lajikkeet. Jalostetun tyrnin talvehtiminen on ollut vaihtelevaa ja parhaiten näyttävät menestyvät kotimaiset lajikkeet, joita suosimme jatkossa.

 

 


Tyrnireseptejä 1    Tyrnireseptejä 2  Tyrnireseptejä3   Tyrnireseptejä4

Karhunvatukka. Hyvänä lämpimänä kesänä pensaat tekevät runsaasti satoa, näitä kesiä vaan on melko harvoin.  Kypsä karhunvatukka on paitsi kaunis, myös hyvänmakuinen lisä jälkiruokiin.

Kuva: Päivi Eskelinen