Etusivu Mökit Marjat Mehuasema Kaksolan tila


                                               

 

 

Vinkkejä, käyntikohteita ja
aktiviteetteja
lähiseudulla

Marttakahvio Joensuun torilla
 
Kasvitieteellinen puutarha ja trooppinen perhospuutarha Botania Joensuussa
 
Valamon luostari Heinävedellä Juojärven toisella puolen.
 
 
 
Suomen hienoimpia maisemia Kolin kansallispuistossa (n. 90 km päässä)

.

 

 

Kaksola - Juojärven rannalla Outokummussa
 

Kaksolan tilan paikalla on ollut asutusta jo hyvin varhain. Kaksonen-nimisiä henkilöitä on asunut tilalla vuodesta 1884.  Nykyään Kaksolan tilalla on neljä vuokramökkiä, monenlaisia marjoja ja varhaisperunaa viljelyssä ja mehuasema.

Vieraille
Tilaan tutustumista helpottamaan olemme tehneet tilan ympäri kulkevan polun, josta näkee viljellyt marjat ja muut tilan toiminnot. Vanhassa navettarakennuksessa on kesäisin pesula vieraillemme. Meiltä voi myös saada liinavaatteet ja pyyhkeet pienellä korvauksella.. Tilan lähellä on myymäläauton tukikohta ja kesäisin auto kulkee kerran viikossa pysähtyen Kaksolan tienhaarassa. Jokaisella mökillä on toivomuslista, johon vieraamme voivat kirjata havaitut toiveet/puutteet ja pyrimme täydentämään mökkien varustusta ja palveluja. Haluamme kehittää tilan palveluja jatkuvasti paremmiksi.


Historiaa
Kaksolan vanha päärakennus rakennettiin kahdessa vaiheessa 1800-luvulla. Hirsirakenteinen talo oli verhottu laudoituksella
ja maalattu 1930-luvulla punamullalla. Talo jouduttiin purkamaan huonokuntoisena v. 1978; paikalla on enää jäljellä vain porraskivi pihalla. Uudempi punatiilinen päärakennus on vanhasta talosta hieman ylempänä rinteessä.  Tila muistetaan kyläpuodista, jota pidettiin 25 vuoden ajan 1930-luvulta lähtien. Joitakin vanhoja rakennuksia kuten aitta, nuottakota ja riihi on vielä jäljellä. Tilan kautta Kuopioon kulkenut laivaliikenne ja laituri toivat eloa kylälle.

Lomapuuhia
Lomalla on usein mukavaa olla vain jouten ja levätä. Puuhatakin voi kaikenlaista: kävely luonnossa, kesäinen kukkaniitty ahomansikoineen, sieniretki, juhannuskokko ja kesäinen onkiretki ovat lomaelämyksiä. Mahdollisuudet retkeilyyn, sienestykseen ja kalastukseen ovat mainiot. Tilalla on lentopallokenttä varusteineen.

 

Miltä kuulostaisi retki kumppanimme veneellä Juojärven takaiseen Valamon luostariin?  Golfia voi pelata 15 km päässä Keretin golfkentällä. Läheisessä  Outokummun kaupungissa voi pistäytyä opastetulla kaivosretkelle maan uumeniin. Myös vanha kaivosrautatie toimii jälleen kaivoksen alueella. Outokummun Matkailu voi kertoa lisää. Mökeillä on hyvä uimarannat, isompi Outokummun kaupungin uimaranta "Isäntähiekka" on vain kilometrin päässä tilaltamme.

Lapset voivat leikkiä ja pelata leluaitassamme.  Sieltä voi myös lainata kirjoja ja leluja mökeille.  Kyläyhdistyksen talolla Lypsyniemessä on myös monia kesätapahtumia, johon kesävieraat ovat tervetulleita.

Syyskesällä kypsyvät monet marjat tilallamme ja luonto on runsaimmillaan. Mehuasema toimii elokuusta lokakuun loppuun prosessoiden asiakkaiden marjoja ja omenia mehuiksi, mehuja voi myös ostaa tilalta.  Mehuaseman lähellä on vihervaja asiakkaiden tauko-, virkistys- ja lepotilaksi ja mehumyymäläksi. Sen vieressä on pieni
yrttitarha, jossa kasvaa nelisenkymmentä mauste- ja lääkekasvia.

 

 

 Talvi

Talvimökkeilyn suosio kasvaa koko ajan. Mökit ovat lämpimiä ja kohtuullisen ajomatkan päässä tilasta löytyvät myös talviurheilukeskusten rinteet ja muut kohteet.

Koli on vain tunnin ajomatkan päässä. Ukko-Kolin ja Loma-Kolin rinteet, alueen latuverkosto, Suomen pisin virallinen jäätie ja muut palvelut tarjoavat talvista tekemistä lumen ystäville! Myös kelkkailijat ovat löytäneet Kaksolan sillä kelkkareitti kulkee lähellä Viuruniemeä.

Tunnelmallisin joulu vietetään usein hankien keskellä, joulukuusi tulee talon puolesta. Myös joulupukkipalvelu toimii.

Tervetuloa maalle - tervetuloa meille!

Jaakko ja Maaret Kaksonen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kaksola/Jaakko Kaksonen   |  Viuruntie 15, 83500 Outokumpu   |   +358 50 5553 519   |   jaakko.kaksonen(at)gmail.com