Etusivu Mökit Marjat Mehuasema Tietoa tilasta


                                               

In English | Русский |

 

 

 

 

Tyrni - marjojen aatelia
 
Tyrni alkaa tulla tunnetuksi Suomessa ja sen monimuotoinen käyttö lisääntyy koko ajan. Aikaisemmin rannikkoseutujemme kasvina tunnettua tyrniä viljellään nykyään eri puolilla Suomea. Puutarhamarjana viljellyn tyrnin keruuaika on elo-lokakuussa. 

Tyrni on terveellinen marja siinä olevien E-vitamiinin, B-vitamiinien, K-vitamiinin, kasvisterolien, karotenoidien ja rasvahappojen (linolihappo, linoleenihappo ja palmitoleinihappo) ansiosta. Rasvahapot alentavat veren kolesterolia. Kivennäis- ja hivenaineet: Na, Si, Fe, Al, Ca, Ni, Mb, Sr, Mn, Mg.

Tyrni voi vaikuttaa elimistössä

 estämällä kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin

 vahvistamalla immuniteettia ja lisäämällä elimistön vastustuskykyä tauteja vastaan

 lisäämällä monityydyttämättömien rasvahappojensa ansiosta vitamiinien ja lipidien vaihduntaa

 pitämällä ihon ja limakalvot kunnossa

Vuonna 2012 Turun ja Pekingin yliopistojen tutkijat julkaisivat tiedon, jonka mukaan tyrnin syöminen saattaa vähentää kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tiettyä, terveellistä sokerijohdannaista syntyy vain suomalaisissa tyrneissä, koska ne tarvitsevat sitä ilmeisesti suoja-aineena pakkasta vastaan.

 

   
 
Kaksola/Jaakko Kaksonen   |  Viuruntie 15, 83500 Outokumpu   |   +358 50 5553 519   |   jaakko.kaksonen@gmail.com