TYRNIRESEPTEJÄ

Tilallamme on kasvatettu tyrniä muutaman vuoden ajan. Tyrnissä on kahdeksan eri vitamiinia, flavonoideja, kasvisterolia ja omega-rasvahappoja. Siinä on monia terveydelle hyviä ominaisuuksia.

 Tyrnimehun hyvä säilöntätapa on pakastaminen. Mehun voi halutessa laimentaa ja makeuttaa, sokeria esim.300g tyrnilitraa kohden. Mehun ominaisuuksiin kuuluu, että se jääkaapissa ”jakaantuu” kahteen osaan; pulloa onkin hyvä ravistella ennen käyttöä.

AAMUNALOITUSJUOMA
Tyrnimehua, omenamehua

Kaada lasiin puolet tyrnimehua ja puolet omenamehua. Sekoita hyvin ja nauti.

TYRNIKIISSELI
2,5 - 3 dl sokeria, 1 l vettä
5 rkl perunajauhoja, 4-5 dl tyrnimehua

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää vesitilkkaan lisätyt perunajauhot. Kiehauta, lisää tyrnimehu ja ripottele vähän sokeria pinnalle että kiisselin pinta pysyy kauniina. Tarjoa kylmänä.

TYRNIKERROSKIISSELI
1/2 osaa yllämainittua tyrnikiisseliä
Vaalea kiisseli :  1/2 l maitoa, 1 muna, 2 rkl sokeria, ripaus vaniljasokeria, 1/2 dl maissijauhoja

Sekoita ainekset kattilassa sokereita lukuun ottamatta. Keitä muutama minuutti ja lisää sokeriseos. Anna jäähtyä ja lisää myöhemmin tyrnikiisseli vaalean kiisselin päälle. Lisää sokeria pinnalle.

TYRNIVISPIPUURO 1 l vettä, 2 dl tyrnimehua
2 dl mannasuurimoita, ½ tl suolaa 1 ½ dl sokeria

Kuumenna vesi ja tyrnimehu, lisää mannasuurimot. Keitä 15 min.

Jäähdytä, lisää suola ja sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.

TYRNIPIRTELÖ
6 rkl tyrnimehua, vähän hunajaa
Appelsiinin ja ½ sitruunan mehu. Vaniliinisokeria, ½ l maitoa, ¼ litra vaniljajäätelöä

Sekoita kulhossa mehut, hunaja ja vaniliinisokeri. Lisää jäätelö paloina ja vatkaa hyvin esim. sauva-sekoittimella. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi.

TYRNIMARJAKASTIKE
2 dl tyrnimehua, 1 dl sokeria
3 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä, 1 rkl maissijauhoja suurustamiseen

Sulata sokeri, lisää mehu ja liemi. Keitä kymmenkunta minuuttia ja lisää maissijauhot valkoviinitilkkaan sekoitettuna. Sekoita hyvin.

kaksola.fi    Facebook: Kaksola